A gyermekvállalás utáni első néhány hónap nehéz. Nemcsak a rutinba kell belerázódnia, amely etetésekkel, pelenkacserékkel és sok álmatlan éjszakával jár, hanem magát a szülést is ki kell hevítenie. Mindezek mellett valószínűleg a szex az utolsó dolog, ami eszedbe jut – és ez nem baj. Amikor már teljesen felépültél, és készen állsz az intim együttlétre, vannak módszerek arra, hogy újra biztonságos, szeretetteljes módon kapcsolódj a partneredhez, ami a személyre szabott.

Szex Szülés után: Várj 6 hetet

A legtöbb orvos azt ajánlja, hogy a szülés után hat hetet várjunk az újbóli szexszel. Ez lehetővé teszi az általános gyógyulást, és azt, hogy a tested felépüljön a szüléssel kapcsolatos speciális problémákból, mint például:

 • Hüvelyrepedés vagy episiotómia (olyan bemetszés, amely megnöveli a hüvelynyílást, hogy a baba át tudjon rajta jönni).
 • Császármetszés

Mindenki más ütemben gyógyul, ezért hallgass a testedre. Ha hat héten belül nem állsz készen a szexre – akár fizikailag, akár érzelmileg -, legyél türelmes magaddal. Beszélj pároddal az érzéseiről, és találjatok más módot a kötődésre. Mondjuk egy erotikus társas formájában. Vagy szimplán ölelkezzetek, masszírozzák meg egymást, vagy menjenek sétálni – csak kettesben -, amíg valaki vigyáz a babára.

Szex Szülés után: Számíts néhány fizikai problémára

Nemrég vajúdtál, és világra hoztál egy babát. Normális, hogy a testednek időre van szüksége, hogy regenerálódjon. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy a szex közben fizikai kellemetlenségeket tapasztalsz, többek között:

 • Hüvelyi fájdalom vagy fájdalom
 • Hüvelyszárazság, különösen, ha szoptatsz.
 • Folyás
 • Bimbófájdalom
 • Hátfájás és ízületi fájdalom
 • Császármetszéses bemetszés fájdalma vagy zsibbadása

A legtöbb ilyen probléma magától elmúlik, de vannak praktikák, amelyeket megtehetsz azért, hogy a gyógyulás útján jobban érezd magad szex közben.

Szülés utáni Szex tanácsok

Szex Szülés után: Így csökkentsd a kellemetlenségeket

 1. Fájdalomcsillapítás. Szex előtt ürítsd ki a hólyagod, és vegyél be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Ha utána égő érzést érzel, tegyél jeget egy törülközőbe csomagolva a területre.
 2. Használj síkosítót. A hüvelyszárazság gyakori probléma a hormonok újbóli alkalmazkodása során, ezért használj síkosítót, hogy nedvesebbé tedd a területet. Keress vizes bázisút, mivel az olajalapúak irritálhatják az érzékeny szöveteket.
 3. Fokozd az előjátékot. Adj időt rá, hogy természetes síkosítót termelj. Nyújtsátok el az előjátékot, próbáljátok ki a kölcsönös maszturbációt, vagy mást, ami felizgat.
 4. Kegel-gyakorlatokat is végezz. A Kegel-gyakorlatok újjáépíthetik a medenceizmokat, és segíthetnek a szülés utáni gyakori problémákon, például a fokozott vizelésen. Az izmok gyakorlása segíthet abban is, hogy visszanyerd az erőd és érzékelést a hüvelyben.
 5. Szakíts időt a Szexre. Egy új babával a házban nem sok „kettesben töltött időd” marad a partnereddel – ezért iktasd be a naptárba! Így nem fogod magad sürgetve vagy szorongva érezni.
 6. Kommunikálj a partnereddel. A szex a szülés után más ugyan – de a másság izgalmas is lehet. Beszéld meg partnereddel, hogy mi esik jól, és mi nem. Legyetek türelmesek és megértőek egymással. Az őszinte kommunikáció segíthet az egészséges, teljes értékű szexuális élet felé vezető úton.

Várj 18 hónapot az újabb teherbe eséssel

Hiszed, vagy sem, a szülés után egy-két hónapon belül újra teherbe eshetsz – még az első menstruáció előtt. Az orvosok azt javasolják, hogy legalább tizennyolc hónapot várj az újbóli teherbeeséssel, ami elég időt ad a szervezetednek, hogy felkészüljön egy újabb terhességre. Ha túl hamar esel teherbe a szülés után, az számos terhességgel kapcsolatos problémának, például koraszülésnek vagy alacsony születési súlyú babának a veszélyét hordozza magában.

 

Szakmai forrás: Sex after pregnancy: what you need to know | March of Dimes

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük